ΑΘΑΝΑΣΙΑ Χ. ΚΑΚΟΥΡΗ
Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
ΜΟΡΦΩΣΗ - ΣΠΟΥΔΕΣ
• Μεταπτυχιακές σπουδές: Δίπλωμα Master of Philosophy (M.Phil) της Σχολής Βιολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Bath της Αγγλίας. Ημερομηνία απονομής μεταπτυχιακού τίτλου: 21/2/1996.
• Πανεπιστημιακές σπουδές: Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην κλάδου Γεωργικών Βιομηχανιών της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών). Ημερομηνία λήψης πτυχίου: 8/4/1987. Βαθμός πτυχίου: "Λίαν καλώς" (8.30).
• Πρόσθετα πτυχία: Κάτοχος αδείας εξασκήσεως επαγγέλματος οινολόγου Α’ κατηγορίας του Υπουργείου Γεωργίας. Ημερομηνία λήψης αδείας: 18/7/1989.
• Ξένες γλώσσες: Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Κάτοχος διπλώματος Lower του Cambridge. Μέτρια γνώση της Ιταλικής γλώσσας. Κάτοχος διπλώματος Medio.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ
• Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.). Ινστιτούτο Γάλακτος, 9/2001 - σήμερα. Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
• Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.). Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων. 11/1997 – 8/2001. Γεωπόνος Τροφίμων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
• Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων. 3/1997 – 6/1997.
• ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε. Βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος και αλλαντικών. 6/1995 – 12/1996. Υπεύθυνη Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του εργοστασίου στον Αγ. Στέφανο Αττικής.
• Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.). Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων. Χρονικές περίοδοι: 3/1994 – 6/1995, 4/1993 – 12/1993 και 1/1993 – 2/1993. Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή ανάθεσης έργου.
• Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.). Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων. 6/1991 – 12/1992. Εκπόνηση εργασίας μάστερ (M.Phil.) σε συνεργασία με τον Καθηγητή R.G. Board του Πανεπιστημίου του Μπάθ με τίτλο “Microbiological and physico-chemical attributes of poultry and its products stored under VP/MAP conditions”.
• Leatherhead Food Research Association, Surrey, Αγγλία. 3-17/8/1992. Εκπαιδευτική επίσκεψη με υποτροφία της ΕΟΚ
• Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.). Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων. 11/1990 – 5/1991.
• Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Β.Ε.Ε. Χρονικές περίοδοι: 3/1990 – 9/1990, 3/1988 – 8/1988 και 4/1987 – 8/1987. Γεωπόνος, με εποχική απασχόληση στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας.
• Οινοποιείο «Πικέρμι». Χρονική περίοδος: 9/1989 – 11/1989. Πρακτική εξάσκηση για τη λήψη της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος οινολόγου.
• ΒΙΟΓΑΛ – ΜΩΚΟΣ . ΑΦΟΙ ΜΩΚΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. Βιοτεχνία Επεξεργασίας Γάλακτος. Χρονική περίοδος: 1/1989 – 8/1989. Υπεύθυνη Χημικού Εργαστηρίου.
• Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών). Εργαστήριο Γαλακτοκομίας. 7/1986 – 3/1987. Πρακτική εξάσκηση για τη λήψη πτυχίου Γεωπόνου.
• Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Β.Ε.Ε. Χρονική περίοδος: 7/1985 – 9/1985. Πρακτική εξάσκηση γιά την λήψη του πτυχίου στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Πτυχιακή εργασία
Κακούρη, Α. (1987) Μελέτη της μικροβιακής χλωρίδας του τυριού Φέτα που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο στη περιοχή Λαμίας. Εργαστήριο Γαλακτοκομίας. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Γεωργικών Βιομηχανιών της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών).
Master of Philosophy (M.Phil)
Kakouri, A. (1996) Microbiological and physicochemical attributes of poultry and its products stored under VP/MAP conditions” School of Biology and Biochemistry. University of Bath.
Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές
1. Kakouri, A. & Nychas, G.J.E. (1994) Storage of poultry meat under modified atmospheres or vacuum packs: possible role of microbial metabolites as indicator of spoilage. Journal of Applied Bacteriology, 76, 163-172.
2. Samelis, J., Stavropoulos, S., Kakouri, A. & Metaxopoulos, J. (1994) Quantification and characterization of microbial populations associated with naturally fermented Greek dry salami. Food Microbiology, 11, 447-460.
3. Metaxopoulos, J., Stavropoulos, S., Kakouri, A. & Samelis, J. (1996) Yeasts isolated from traditional Greek dry salami. Italian Journal of Food Science, 8, 25-32.
4. Samelis, J., Kakouri, A., Georgiadou, K.G. & Metaxopoulos, J. (1998) Evaluation of the extent and type of bacterial contamination at different stages of processing of cooked ham. Journal of Applied Microbiology, 84, 649-660.
5. Samelis, J., Kakouri, A. & Rementzis, J. (2000) Selective effect of the product type and the packaging conditions on the species of lactic acid bacteria dominating the spoilage microbial association of cooked meats at 4oC. Food Microbiology, 17, 329-340.
6. Samelis, J., Kakouri, A. & Rementzis, J. (2000) The spoilage microflora of cured, cooked turkey breasts prepared commercially with or without smoking. International Journal of Food Microbiology, 56, 133-143.
7. Samelis, J., Kakouri, A., Rogga, K.J., Savvaidis, I.N. & Kontoninas, M.G. (2003) Nisin treatments to control Listeria monocytogenes post-processing contamination on Anthotyros, a traditional Greek whey cheese, stored at 4oC in vacuum packages. Food Microbiology, 20, 661-669.
8. Rogga, K.J., Samelis, J., Kakouri, A., Katsiari, M.C., Savvaidis, I.N. & Kontominas, M.G. (2005) Survival of Listeria monocytogenes in Galotyri, a traditional Greek soft acid-curd cheese, stored aerobically at 4 and 12oC. International Dairy Journal, 15, 59-67.
9. Samelis, J., Kakouri, A., Savvaidis, I.N., Riganakos, K., & Kontominas, M.G. (2005) Use of ionizing radiation doses of 2 and 4 kGy to control Listeria spp. and Escherichia coli O157:H7 on frozen meat trimmings used for dry fermented sausage production. Meat Science, 70, 189-195.
10. Lekkas C., Kakouri, A., Paleologos, E., Voutsinas, L.P., Kontominas, M.G. & Samelis, J. (2006) Survival of Escherichia coli O157:H7 in Galotyri cheese stored at 4 and 12oC. Food Microbiology, 23, 268-276.
11. Chouliara, I., Samelis, J., Kakouri, A., Badeka, A., Savvaidis, I.N., Riganakos, K. & Kontominas, M.G. (2006). Effect of irradiation of frozen meat/fat trimmings on microbiological and physicochemical attributes of dry fermented sausages. Meat Science, 74, 303-311.
12. Samelis, J., Bjorkroth, J., Kakouri, A., & Rementzis, J. (2006) Leuconostoc carnosum associated with spoilage of refrigerated whole cooked hams in Greece. Journal of Food Protection, 69, 2268-2273.
13. Samelis, J., & Kakouri, A. (2007) Microbial and safety qualities of PDO Galotyri cheese manufactured at the industrial or artisan scale in Epirus, Greece. Italian Journal of Food Science, 19, 91-99.
14. Bontinis, T.G., Mallatou, H., Alichanidis, E., Kakouri, A. & Samelis, J. (2008) Physicochemical, microbiological and sensory changes during ripening and storage of Xinotyri, a traditional Greek cheese from raw goat’s milk. International Journal of Dairy Technology, 61, 229-236.
15. Giannou, E., Kakouri, A., Matijašic, B. B., Rogelj, I., & Samelis, J. (2009) Fate of Listeria monocytogenes on fully ripened Greek Graviera cheese stored at 4, 12, or 25oC in air or vacuum packages: in situ PCR detection of a cocktail of bacteriocins potentially contributing to pathogen inhibition. Journal of Food Protection, 72, 531-538.
16. Samelis, J., Lianou, A., Kakouri, A., Delbes, C., Rogelj, I., Matijašic, B.B. & Montel, M.C. (2009) Changes in the microbial composition of raw milk induced by thermization treatments applied prior to traditional Greek hard cheese processing. Journal of Food Protection, 72, 783-790.
17. Giannou, E., Lianou, A., Kakouri, A., Kallimanis, A., Drainas, C. & Samelis, J. (2009) Identification and biopreservation potential of Enterococcus spp. isolated from fully ripened Graviera, a traditional hard Greek cheese. Italian Journal of Food Science, 21, 135-147.
18. Samelis, J., Kakouri, A., Pappa, E.C., Matijašic, B.B., Georgalaki, M.D., Tsakalidou, E. & Rogelj, I. (2010) Microbial stability and safety of traditional Greek Graviera cheese: characterization of the lactic acid bacterial flora and culture-independent detection of bacteriocin genes in the ripened cheeses and their microbial consortia. Journal of Food Protection, 73, 1294-1303.
19. Samelis, J., Bleicher, A., Delbes-Paus, C., Kakouri, A., Neuhaus, K. & Montel, M.-C. (2011) FTIR-based polyphasic identification of lactic acid bacteria isolated from traditional Greek Graviera cheese. Food Microbiology, 28, 76-83.
Δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές
1. Kakiomenou, N., Kakouri, A., Tassou, C.C. and Nychas, G.J.E. (1995) Storage of shredded carrots with modified atmospheres: possible role of microbial metabolites as indicator of spoilage. In “Disinfection, Sterilization and Preservation: Problems and Practices”. Joint Meeting of the Society for Applied Bacteriology and the Biodeterioration Society, 23-24 March 1995, University of Surrey, Guildford, England.
2. Kakouri, A., Drosinos, E.H. & Nychas, G.J.E. (1995) Storage of Mediterranean fresh fish (Boops boops and Sparus aurata) under modified atmospheres or vacuum at 3 and 10oC. In International Seafood Conference, 13-16 November 1995, Noordwiijkerhout, Holland. Η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στο εγχειρίδιο “Seafood from Producer to Consumer, Integrated Approach to Quality. Eds. J.B. Luten, T. Borrensen and J. Oehlenschlager, pp. 171-178.
3. Samelis, J., Savvaidis, I.N., Kakouri, A., Riganakos, K. & Kontominas, M.G. (2003) Decontamination of raw materials for dry fermented sausage manufacture by low-dose ionizing irradiation. In 14th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology, October, 9-11, 2003, Balaton Lake, Hungary.
4. Samelis, J., Kakouri, A., Savvaidis, I.N., Riganakos, K., & Kontominas, M.G. (2004) Low-dose ionizing irradiation to control Listeria spp. and Escherichia coli O157:H7 on meat trimmings used for dry fermented sausage production. 91th Annual Meeting of International Association for Food Protection (IAFP), August, 8-11, 2004, Phoenix, Arizona, USA. Abstract P-041, p. 66.
5. Rogga, K.J., Samelis, J., Kakouri, A., Katsiari, M.C., Savvaidis, I.N. & Kontominas, M.G. (2004) Survival of Listeria monocytogenes in commercial and laboratory-scale prepared Galotyri, a traditional Greek soft acid-curd cheese, stored aerobically at 4 and 12oC. 91th Annual Meeting of International Association for Food Protection (IAFP), August, 8-11, 2004, Phoenix, Arizona, USA. Abstract P-210, p. 119.
6. Lekkas, C., Samelis, J., Kakouri, A., Palaiologos, E. & Kontominas. M.G. (2004) Survival of Escherichia coli O157:H7 in Galotyri, a traditional Greek soft acid curd cheese. 91th Annual Meeting of International Association for Food Protection (IAFP), August, 8-11, 2004, Phoenix, Arizona, USA. Abstract P-205, p. 118.
7. Samelis, J. & Kakouri, A. (2004) Organic acid salts in the formulation to extend the shelf life of vacuum packaged frankfurters by monitoring natural selection of post-process contaminating meat spoilage flora. 19th International ICFMH Symposium Food Micro 2004, September, 12-16, Portogoz, Slovenia. Abstract P06-14, p. 124.
8. Samelis, J. & Kakouri, A. (2004) Alterations in the microbial ecology of Anthotyros, a traditional Greek whey cheese, induced by use of nisin as biopreservative. 19th International ICFMH Symposium Food Micro 2004, September, 12-16, Portogoz, Slovenia. Abstract P12-05, p. 278.
9. Samelis, J., & Kakouri, A. (2009) Compositional differences in the lactic acid bacteria flora of matured traditional Greek Graviera cheese as affected by the type of starter culture added to the milk post-thermization. In Proceedings of the IAFP 5th European Symposium on Food Safety, Berlin, Germany, 7-9 October 2009 (Poster P2-34). Published in Food Protection Trends, 30 (2), p. 118, Feb. 2010.
10. Samelis, J., Bleicher, A., Delbes, C., Kakouri, A., Neuhaus, K., & Montel, M.-C. (2010) FTIR-based polyphasic identification of lactic acid bacteria isolated from Graviera, a traditional Greek hard cooked cheese. In Proceedings of the 22nd International ICFMH Symposium (FoodMicro 2010), Abstract PEA 1.52, p. 95, Copenhagen, Denmark, 30 August - 3 September 2010.
Δημοσιεύσεις (πλήρεις εργασίες) σε πρακτικά ελληνικών συνεδρίων με κριτές
1. Κακούρη, Α., Αρκουδήλος, Ι. & Νυχάς, Γ. Ι. (1992) Επιβίωση/αύξηση του Staphylococcus aureus S-6 σε κοτόπουλο συσκευασμένο σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων, σελ. 247-258, Αθήνα, Νοέμβριος 1992.
2. Σταυρόπουλος, Σ., Σαμέλης, Ι., Κακούρη, Α. & Μεταξόπουλος, Ι. (1995) Ταυτοποίηση ζυμών από Ελληνικά παραδοσιακά αλλαντικά ζυμώσεως. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων, σελ. 255-262, Αθήνα, Νοέμβριος 1995.
3. Ρόγγα, Κ., Σαμέλης, Ι., Κακούρη, Α., Κατσιάρη, Μ., Σαββαϊδης Ι., & Κοντομηνάς, Μ. (2004). Επιβίωση της Listeria monocytogenes σε εμπορικά και πιλοτικά παρασκευασμένο Γαλοτύρι κατά τη διάρκεια συντήρησης σε αέρα και θερμοκρασία 4 και 12οC. 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τόμος Β’, Χ-07, σελ. 191-196, Αθήνα, Μάρτιος 2004.
4. Μαλλάτου, Ε., Παππά, Ε.Χ., Κακούρη, Α. & Σαμέλης, Ι. (2008) Χημικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του μαλακού Ξινοτυριού Νάξου που παρασκευάστηκε από νωπό γίδινο γάλα. Ανηρτημένη εργασία (πόστερ) στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Γάλα και τα Προϊόντα του, Αθήνα, 9-10 Οκτωβρίου 2008. Δημοσιεύθηκε στο συνεδριακό τεύχος Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος, σελ. 564-566.
5. Γιάννου, Ε., Λιανού, Α., Κακούρη, Α., Καλλιμάνης, Α., Δραΐνας, Κ. & Σαμέλης, Ι. (2008) Ταυτοποίηση και ικανότητα βιοσυντήρησης εντεροκόκκων που επικρατούσαν σε ώριμο τυρί Γραβιέρα που παρασκευάστηκε από θερμισμένο γάλα χωρίς τη χρήση εμπορικών καλλιεργειών εκκινητών. Ανηρτημένη εργασία (πόστερ) στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Γάλα και τα Προϊόντα του, Αθήνα, 9-10 Οκτωβρίου 2008. Δημοσιεύθηκε στο συνεδριακό τεύχος Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος, σελ. 592-595.
6. Σαμέλης, Ι. & Κακούρη, Α. (2011) Επίδραση της προσθήκης διαφορετικής καλλιέργειας εκκίνησης σε θερμισμένο γάλα πάνω στην σύνθεση της επικρατούσας οξυγαλακτικής χλωρίδας στο παραδοσιακό τυρί Γραβιέρα κατά την πλήρη ωρίμανση. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων «Σύγχρονη Προσέγγιση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» - Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, Θεσσαλονίκη, 11-13 Νοεμβρίου 2011, Εργασία 031.
7. Σαμέλης, Ι. & Κακούρη, Α. (2011) Επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης αλλαντικών Φρανκφούρτης σε εμπορική συσκευασία κενού με προσθήκη αλάτων των οργανικών οξέων στην κρεατόπαστα. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων «Σύγχρονη Προσέγγιση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» - Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, Θεσσαλονίκη, 11-13 Νοεμβρίου 2011, Εργασία 116.