GreekEnglish
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020

FYCOTYRI

There are no translations available.

Καινοτόμα τυροκομικά προϊόντα με μικροφύκη

 Novel dairy products with microalgae

ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ

FYCOTYRI

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ (ΠΣΚΕ): ΔΕΡ-0022164

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΑΞΗΣ/MIS: 5040303

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 02/01/2019

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: 31/12/2021

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 199333 

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ  

chelmos itap

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

H ζήτηση για θρεπτικά συστατικά και λειτουργικά τρόφιμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Τα μικροφύκη είναι μια νέα και πολλά υποσχόμενη πηγή συμπληρωμάτων διατροφής και βιοδραστικών ουσιών για αυτό άλλωστε αποτελούν  αντικείμενο εντατικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, τα μικροφύκη έχουν σημαντικές ιδιότητες όπως αντικαρκινική και αντι-υπερτασιακή δράση, ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ανήκουν στην κατηγορία των superfoods. Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων βελτιωμένης διατροφικής αξίας με την χρήση μικροφυκών ως πρόσθετων παραγόντων καθώς και η διερεύνηση της αξιοποίησης των τυροκομικών και γαλακτοκομικών παραπροϊόντων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για την καλλιέργεια των μικροφυκών.

Αντικείμενο

Η ανάπτυξη καινοτόμων τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων βελτιωμένης διατροφικής αξίας με την χρήση μικροφυκών ως πρόσθετων παραγόντων καθώς και η διερεύνηση της αξιοποίησης των τυροκομικών και γαλακτοκομικών παραπροϊόντων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για την καλλιέργεια των μικροφυκών

State-of-the-art

Τα μικροφύκη είναι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί και αποτελούν αντικείμενο εντατικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη πηγή συμπληρωμάτων διατροφής και βιοδραστικών ουσιών. Τα μικροφύκη έχουν σημαντικές βιοδραστικές ιδιότητες όπως αντικαρκινική και αντι-υπερτασιακή δράση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ανήκουν στην κατηγορία των superfoods.

 

Στόχοι του έργου

  1. παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών τυροκομικών προϊόντων με χρήση μικροφυκών
  2. βελτίωση της θρεπτικής ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (γεύση και χρωματισμός) των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων
  3. αξιοποίησης τυρογάλακτος ως πηγή θρεπτικών στοιχείων για την καλλιέργεια μικροφυκών

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 

Το έργο θα είναι διάρκειας 2 ετών και θα αποτελείται από 4 ενότητες εργασιών (ΕΕ) και συγκεκριμένα από τις:

ΕΕ1          Παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων

ΕΕ2          Καλλιέργεια μικροφυκών σε τυροκομικά και γαλακτοκομικά παραπροϊόντα

ΕΕ3          Φυσικοχημικός, οργανοληπτικός και μικροβιολογικός χαρακτηρισμός τυροκομικών και γαλακτοκο μικών προϊόντων.

ΕΕ4          Οικονομοτεχνική αξιολόγηση και εμπορική αξιοποίηση αποτελεσμάτων

Πίνακας 1. Διάρκεια ΕΕ.

 

ΕΕ/μήνας 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24
ΕΕ1
ΕΕ2
ΕΕ3
ΕΕ4

 

Τα ορόσημα του ερευνητικού έργου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Ορόσημο ΕΕ Περιγραφή Μήνας Επιβεβαίωση
Ο1.1 ΕΕ1 Επιτυχής παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων 16 Δοκιμή και αξιολόγηση των πρώτων τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων
Ο2.1 ΕΕ2 Επιτυχής καλλιέργεια μικροφυκών στα παραπροϊόντα τυροκόμησης 16 Επίδειξη επιτυχής ανάπτυξης και συγκομιδή βιομάζας μικροφυκών
Ο3.1 ΕΕ3 Ανάπτυξη προϊόντος 24 Πλήρης χαρακτηρισμός των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων
Ο4.1 ΕΕ4 Οικονομικό ενδιαφέρον και αξιοποίηση αποτελεσμάτων 24 Θετική οικονομο-τεχνική αξιολόγηση των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ 

Η CHELMOS είναι μια επιχείρηση που παράγει μεγάλη ποικιλία τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και ενδιαφέρεται να εισαγάγει στην αγορά́ καινοτόμα προϊόντα. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ισχυρότεροι δεσμοί και συνεργασία με ενα ερευνητικό ιδρυμα που εξειδικεύεται στην τεχνολογία τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η παραγωγή και ενδεχόμενη κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας νέων προϊόντων αναμένεται να προσδώσει σε κάθε εταιρεία ένα σημαντικό́ συγκριτικό́ πλεονέκτημα επιτρέποντάς τη να οδηγήσει τις εξελίξεις στον τομέα των καινοτόμων βιολειτουργικών τροφίμων και superfoods στην Ελλάδα.

Η CHELMOS ενδιαφέρεται για την άμεση οικονομική και εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς ενδιαφέρονται να εισάγουν στην αγορά νέα βιολειτουργικά προϊόντα γάλακτος υψηλής ποιότητας ώστε να αποκτήσει μερίδιο στην εντόνως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά των βιολειτουργικών τροφίμων και να συμβάλλουν στην γενικότερη ανάπτυξη του παραγωγικού κλάδου της ελληνικής γαλακτοκομίας και των superfoods. Η CHELMOS διαθέτει την τεχνική γνώση, υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό για την υλοποίηση και αξιοποίηση της προτεινόμενης έρευνας σε βιομηχανική κλίμακα καθώς και για την  εμπορία των νέων προϊόντων. Τέλος, με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό, η CHELMOS δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα.

Θα πρέπει επιπλέον να επισημανθεί ότι τα παραγόμενα προϊόντα στα πλαίσια του έργου αυτού θα είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και πιθανόν εμπορεύσιμα καθώς:

  1. Τα επιλεγμένα είδη μικροφυκών κυκλοφορούν ήδη στην αγορά (εγκεκριμένα και από την ΕΕ).
  2. Μικροφύκη έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ερευνητικά για την παραγωγή τυροκομικων προϊόντων
  3. Η διαδικασία παραγωγής των νέων προϊόντων δεν προϋποθέτει την επένδυση μεγάλων κεφαλαίων, αφού είναι δυνατόν να παραχθούν και από μια μικρομεσαία μονάδα χωρίς την ανάγκη πολυέξοδων εγκαταστάσεων και αξιοποιωντας ένα σημαντικό απόβλητο της μονάδας.
  4. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό για την κατανάλωση νέων βιολειτουργικών προϊόντων και superfoods με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του παρόντος έργου με την ανάπτυξη προϊόντων με υψηλό δυναμικό εμπορευματοποίησής τους.

poster pages to jpg 0001