Δρ Ελένη Χ. Παππά
Γεωπόνος
ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων
Κατσικάς 45221 Ιωάννινα
Τηλ.: 26510 94785/94780
Φαξ: 26510 92523
E-mail:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Σπουδές
Πτυχίο από το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997).
Διδακτορικό από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ειδικότητα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (2003), με ειδίκευση στη Γαλακτοκομία-Τυροκομία..
Γλώσσες: Αγγλικά (Άριστα), Γαλλικά (καλά).
Πρόσθετη εκπαίδευση σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού
Εργαστήριο «Département Génie Biologique - Laboratoire d’ Intéraction Moléculaires et de Technologie des Séparations», Université de Technologie de Compiègne, Γαλλία. Αντικείμενο πρακτικής άσκησης: Méthode Analyse de Protéines (Μέθοδος Ανάλυσης Πρωτεϊνών, ELISA test). Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υποτροφίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ERASMUS) (3 μήνες, 1995-1996).
Institute of Food Research, Norwich, Αγγλία. Αντικείμενο έρευνας: εύρεση της αλληλουχίας των αμινοξέων (peptide amino acid sequence) των πεπτιδίων τυριών, με την εφαρμογή σύγχρονων εξειδικευμένων τεχνικών, όπως 2D electophoresis, MALDI-MS, MS/MS και Edman degradation. Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υποτροφίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MARIE CURIE) (9 μήνες, 2001-2002).
Universidad Publica de Navarra, Pamplona, Ισπανία. Αντικείμενο έρευνας: ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμό των αμινοξέων των τυριών με υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης (RP-HPLC) (1 μήνα, 2004).
Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων στην ανάλυση τυριών (2004, 2007).
Αντικείμενο εργασίας
Τεχνολογία, χημεία και βιοχημεία τροφίμων με εξειδίκευση στο γάλα και τα προϊόντα του.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Ανάλυση φυσικοχημικών και ανόργανων συστατικών, πρωτεϊνών, αμινοξέων, πεπτιδίων, οργανικών οξέων, αρωματικών ουσιών, λιπαρών οξέων και ρεολογικών παραμέτρων των τυριών.
Τυποποίηση και μελέτη των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών των ελληνικών παραδοσιακών τυριών.
Μελέτη της επίδρασης διαφόρων παραγόντων στην παρασκευή τυριών.
Μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής παραδοσιακών και σύγχρονων γαλακτοκομικών προϊόντων, των μεταβολών στα συστατικά τους και στις ιδιότητές τους κατά την ωρίμαση ή τη διατήρησή τους.
Μελέτη της διαιτητικής αξίας των γαλακτοκομικών προϊόντων και προσδιορισμός των συστατικών που την προσδιορίζουν.
Άλλες δραστηριότητες
Άδειας άσκησης του επαγγέλματος του οινολόγου.
Διδασκαλία σε διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επιστημονική συνεργάτης στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου.
Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.) με ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών Σ.Ε.Κ. (Υπομητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΕ (ΙΕΚ-ΚΕΚ) και Υπομητρώο Εκπαιδευτών ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ»). Ένταξη και στο Μητρώο Εκπαιδευτών Προσωπικού Επιχειρήσεων Τροφίμων του ΕΦΕΤ καθώς και στο Μητρώο Εκπαιδευτών Προσωπικού Συναρμοδίων Φορέων και Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ. Εγκεκριμένη εισηγήτρια για προγράμματα του ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ.
Μέλος της ελληνικής Μόνιμης Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος (IDF).
Κριτής ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά
Μελέτες
- C. Callon, M.C. Montel, E. Pappa, J. Samelis, D. Picque και G. Corrieu (April 2009). «Effect of ripening monitoring conditions on microbial consortia behaviour and definition of conditions acting on their antilisterial activity». Final Report D2A3.7 TRUEFOOD project Υποβλήθηκε στην Ε.Ε.
- Ε. Παππά (2003). «Μελέτη των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών Τελεμέ από διάφορα είδη γάλακτος και οξυγαλακτικές καλλιέργειες». Διδακτορική διατριβή που υποβλήθηκε στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Μαλλάτου, Ε., Παππά, Ε., Παππάς, Χ. και Θ. Μασσούρας (2002). «Συγκριτική μελέτη των βιοχημικών χαρακτηριστικών τυριών ΤΕΛΕΜΕ παρασκευαζομένων από πρόβειο, γίδινο και αιγοπρόβειο γάλα κατά τη διάρκεια τους ωρίμασής τους. Καθορισμός σταθεροτύπων». Τελική έκθεση του ερευνητικού έργου Δ. ’95. VI/16 που υποβλήθηκε στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
- Ε. Παππά (1997). «Χρήση λυοφιλιωμένων, συμπυκνωμένων οξυγαλακτικών καλλιεργειών στην παρασκευή του τυριού Φέτα: Επιπτώσεις στα χαρακτηριστικά του». Πτυχιακή εργασία που υποβλήθηκε στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- E. Pappa (1996). «L’ELISA: Méthode d’étude des protéines: détection et quantification». Εργασία που πραγματοποιήθηκε κατά την πρακτική άσκηση στο «Département Génie Biologique - Laboratoire d’ Intéraction Moléculaires et de Technologie des Séparations» του Πανεπιστημίου της Compiègne, Γαλλία, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS/EOK.
Εργασίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια με πλήρη πρακτικά
- Ε.Χ. Παππά, Ε. Κονδύλη (2011). Χημική σύσταση και πτητικές ενώσεις του τυριού τυρογάλακτος «Ούρδα». Στα: Πρακτικά του «Διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο Ημέρες Χημείας Τροφίμων 2011». Οργανωτής: Τμήμα τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), με τη συνεργασία του ΕΦΕΤ, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού τμήματος Αττικής και Κυκλάδων της ΕΕΧ. Αθήνα, 4-5 Νοεμβρίου 2011.
- E. Kondyli, E. Pappa (2011). Composition and sensory properties of Feta cheese made by calf or artisanal kids and lambs rennet and stored in wooden barrels and tin vessels. Στα: Πρακτικά του IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow milk, 16-18 May 2011, Athens, Greece.
- Th.G. Bontinis, H. Mallatou, E.C. Pappa, Th. Massouras, E. Alichanidis (2011). Changes in lipolysis, proteolysis and volatile profile of Xinotyri cheese made from raw goat’s milk. Στα: Πρακτικά του IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow milk, 16-18 May 2011, Athens, Greece.
- E.C. Pappa, I. Kandarakis, G.K. Zerfiridis, E.M. Anifantakis, J.A. Robertson, E.N.C. Mills (2011). Teleme white-brined cheese from sheep or goat milk. Στα: Πρακτικά του IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow milk, 16-18 May 2011, Athens, Greece.
- J. Samelis, E. Pappa, B. B. Matijasic, I. Rogelj (2010). Utilization of Lactococcus lactis M104, a wild nisin-producing raw milk isolate, as an antilisterial adjunct in traditional Greek Graviera cheese processing. Στα: Πρακτικά του International Symposium on Problems of Listeriosis (ISOPOL) XVII, 5-8 May 2010, Porto, Portugal, p. 163.
- Ε. Κονδύλη, Χ. Σβάρνας, Ε. Παππά και Μ. Κατσιάρη (2009). Χημική σύσταση και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τυριού Φέτα που παρασκευάστηκε από γάλα δύο Ελληνικών φυλών προβάτων. Στα: Πρακτικά του 1oυ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Γάλα και τα Προϊόντα του. Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Αθήνα, 9-10 Οκτωβρίου 2008. Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος, Ειδικό Τεύχος, 461-465.
- Ε. Μαλλάτου, Ε.Χ. Παππά, Α. Κακούρη και Ι. Σαμέλης (2009). Χημικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του μαλακού Ξινοτυριού Νάξου που παρασκευάστηκε από νωπό γίδινο γάλα. Στα: Πρακτικά του 1oυ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Γάλα και τα Προϊόντα του. Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Αθήνα, 9-10 Οκτωβρίου 2008. Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος, Ειδικό Τεύχος, 564-566.
- Ε. Χ. Παππά, Α. Λιανού, Ε. Μαλλάτου, Μ. Δ. Γεωργαλάκη, Ε. Τσακαλίδου και Ι. Σαμέλης (2009). Μεταβολές στα χημικά, μικροβιολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού Γραβιέρα κατά τη διάρκεια της παρασκευής και ωρίμανσης. Στα: Πρακτικά του 1oυ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Γάλα και τα Προϊόντα του. Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Αθήνα, 9-10 Οκτωβρίου 2008. Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος, Ειδικό Τεύχος, 567-570.
- Th. G. Bontinis, H. Mallatou, E. Alichanidis and E. C. Pappa (2006). Characterization and biochemical changes during ripening of Xinotyri, a traditional Greek cheese. Στα: Πρακτικά του The 8th international meeting on mountain cheeses: Effect of the production conditions on the characteristics of cheeses in mountains. Οργανωτής: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Μέτσοβο, 19-20 Ιουνίου 2006.
Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κρίσεις
- Th.G. Bontinis, H. Mallatou, E.C. Pappa, Th. Massouras, E. Alichanidis (2012). Study of proteolysis, lipolysis and volatile profile of a traditional Greek goat cheese (Xinotyri) during ripening. Small Ruminant Research, in press.
- J. Samelis, A. Kakouri, E.C. Pappa, B.B, Matijasic, M.D. Georgalaki, E. Tsakalidou, I. Rogelj (2010). Microbial stability and safety of traditional Greek Graviera cheese: Characterization of the lactic acid bacterial flora and culture-independent detection of bacteriosin genes in the ripened cheeses and their microbial consortia. Journal of Food Protection, 73, 1294-1303.
- E.C. Pappa, K. Sotirakoglou (2009). Effect of brine time and starter cultures on changes in pH, moisture and salt-in-moisture content of white-brined sheep, goat and cow milk cheeses. Milchwissenschaft, 64, 267-271.
- E.C. Pappa, J.A. Robertson, N.M. Rigby, F. Mellon, I. Kandarakis, E.N.C. Mills (2008). Application of proteomic techniques to protein and peptide profiling of Teleme cheese made from different types of milk. International Dairy Journal, 18, 605-614.
- E.C. Pappa, K. Sotirakoglou (2008). Changes of free amino acid content of Teleme cheese made with different types of milk and culture. Food Chemistry, 111, 606-615.
- E.C. Pappa, I. Kandarakis, H. Mallatou (2007). Effect of different types of milks and cultures on the rheological characteristics of Teleme cheese. Journal of Food Engineering, 79, 143-149.
- E.C. Pappa, A.C. Pappas, P.F. Surai (2006). Selenium content in selected foods from the Greek market and estimation of the daily intake. Science of the Total Environment, 372, 100-108.
- E.C. Pappa, I.K. Kandarakis, G.K. Zerfiridis, E.M. Anifantakis, K. Sotirakoglou (2006). Influence of starter cultures on the proteolysis of Teleme cheese made from different types of milk. Le Lait, 86, 273-290.
- T. Massouras, E.C. Pappa, H. Mallatou (2006). Headspace analysis of volatile flavour compounds of Teleme cheese made from sheep and goat milk. International Journal of Dairy Technology, 59, 250-256.
- E.C. Pappa, I. Kandarakis, E.M. Anifantakis, G.K. Zerfiridis. (2006). Influence of types of milk and culture on the manufacturing practices, composition and sensory characteristics of Teleme cheese during ripening. FoodControl, 17, 570-581.
- H. Mallatou, E.C. Pappa (2005). Comparison of the characteristics of Teleme cheese made from ewes’, goats’, cows’ or a mixture of ewes’ and goats’ milk. International Journal of Dairy Technology, 58, 158-163.
- H. Mallatou, E. Pappa, V.A. Boumba (2004). Proteolysis in Teleme cheese made from ewes’, goats’ or mixture of ewes’ and goats’ milk. International Dairy Journal, 14, 977-987.
- H. Mallatou, E. Pappa, T. Massouras. (2003). Changes in free fatty acids during ripening of Teleme cheese made with ewes', goats', cows' or a mixture of ewes' and goats' milk. International Dairy Journal, 13, 211-219.
- Η. C. Pappa, E. M. Anyfantakis. (2001). Effect of different concentrated cultures on the proteolysis and organoleptic characteristics of Feta cheese. Milchwissenschaft, 56, 384-387.
- Η. C. Pappa, E. M. Anyfantakis. (2001). Effect of concentrated starter cultures on the manufacture of Feta cheese. Milchwissenschaft, 56, 325-329.
Δημοσιεύσεις σε εθνικά περιοδικά με κρίσεις
- Χ. Π Παππάς, Ε. Χ. Παππά, Ε. Μαλλάτου (2000). Επίδραση των αντιβιοτικών πενικιλλίνη, στρεπτομυκίνη, οξυτετρακυκλίνη στην παρασκευή και στην ποιότητα του τυριού Φέτα. Αγροτική Έρευνα, 23 (1), 31-42.
- Χ. Π Παππάς, Ε. Μαλλάτου, Ε. Χ. Παππά. (2000). Επίδραση του ανθελμινθικού Albendazole και των αντιβιοτικών Οxytetracycline, Erythromycin, Benzyl-penicillin και μίγματος Lincomycin και Streptomycin στην τεχνολογία και στην ποιότητα του τυριού Κεφαλογραβιέρα. Αγροτική Έρευνα, 23 (2), 53-62.
- Χ. Π. Παππάς, Ε. Χ. Παππά (2001). Συνοπτική ιστορία του ελληνικού τυριού. Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα, 12 (127), 127-140.
- Χ. Π. Παππάς, Ε. Χ. Παππά (2000). Αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών με άλλες ουσίες. Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα, 11 (212) 212-224.