GreekEnglish

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2011

                            ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011


1. ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


1.3. “Μελέτη τoυ παραδοσιακού τυριού τυρογάλακτος Ούρδα”

Έναρξη- Ληξη: 2009 έως  2012.

Υπεύθυνος έργου: Δρ. Ε. Παππά με συνυπεύθυνους τους Δρ Ε. Μαλλάτου – Δρ Ι. Σαμέλη.

Ομάδα υποστήριξης: Δρ. Ε. Κονδύλη, Α. Κακούρη και  Α. Βεληβάσης.

Σκοπός του έργου:  Το πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της μελέτης και τυποποίησης των παραδοσιακών μας τυριών. Ειδικότερα, ο σκοπός του προγράμματος είναι να μελετηθεί το τυρί Ούρδα, που παράγεται από το τυρόγαλα που προκύπτει από την τυροκόμηση σκληρού τυριού (Μπάτζος ή Κεφαλοτύρι), προσθέτοντας μια ποσότητα 10-15 % πρόβειου ή γίδινου γάλακτος, αντίστοιχα.
 Τα τυριά που θα παραχθούν θα μελετηθούν σε βάθος προκειμένου να γνωρίσουμε τα φυσικο-χημικά, βιοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία στοιχειοθετούν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Θα μελετηθεί η τεχνολογία παρασκευής των τυριών και θα επισημανθούν, πιθανώς, τα ιδιαίτερα προβλήματα και θα προταθούν πιθανές βελτιώσεις.
 Η βαθύτερη γνώση των παραπάνω χαρακτηριστικών θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» για την αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητάς τους, η οποία αναζητείται όλο και περισσότερο από το απαιτητικό αγοραστικό κοινό. Η βελτίωση της ποιότητάς τους και η αυξημένη ζήτησή τους θα αυξήσει, τελικά, το εισόδημα των κτηνοτρόφων των ορεινών αυτών περιοχών. Έτσι θα ενθαρρυνθεί η παραμονή των κτηνοτρόφων στις εστίες τους και θα περιοριστεί η μετακίνησή τους στις μεγαλουπόλεις. Οι παραπάνω αναλύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ώστε το τυρί αυτό μελλοντικά να υπαχθεί, με κατάλληλες προϋποθέσεις, στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων αφού η περιοχή της Αετομηλίτσας είναι παρθένα περιοχή, μιας και δε χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές που μολύνουν το περιβάλλον.

Περισσότερα...
 


Σελίδα 4 από 4