GreekEnglish

Δρ. Ευθυμία Κονδύλη

Τακτική Ερευνήτρια

ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων

Κατσικάς 45221 Ιωάννινα

Τηλ.: 2651094783

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Σπουδές

  • Πτυχίο Χημείας του Xημικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1985)
  • · Διδακτορική Διατριβή του Τμήματος  Χημείας του  Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων (1991)

 

Μεταδιδακτορικές   σπουδές

  • Υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης  (TMR) μέσω του προγράμματος AIR, στο Εργαστήριο Φυσικοχημείας Μακρομορίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Ερευνας (INRA), Nantes, Γαλλία , (Contract number AIR-CT-94-7024, 1995)
  • Yποτροφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του προγράμματος MRI, στο Τμήμα Γαλακτοκομίας και Επιστήμης των Τροφίμων ( Department of Dairy and Food Science) του Royal Agricultural and Veterinary University, Copenhagen, Δανία, 2003- 2004)

 

Αντικείμενο εργασίας 

Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα 

Χημεία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων: προσδιορισμός χημικής σύστασης, λιπόλυσης, πρωτεόλυσης, θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), λιπαρών οξέων και πτητικών ενώσεων αυτών, μελέτη της επίδρασης διαφόρων παραγόντων (π.χ. διατροφή ζώων, φυλή ζώων, εποχικότητα κ.λ.π.) στην ποιότητα του γάλακτος και των προϊόντων του.

Τεχνολογία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων: τυποποίηση παραδοσιακών γαλακτοκομικών  προϊόντων,  μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής νέων γαλακτοκομικών προϊόντων  ( π.χ. διαιτητικά και λειτουργικά γαλακτοκομικά προϊόντα)

 

Διδακτορική διατριβή­

­Ε. Κονδύλη­, "Μελέτη της μεταφοράς των πλαστικοποιητών Διοκτυλοφθαλικού (DOP) και Διοκτυλοαδιπικού (DOA) εστέρα, από πολυβινυλικές μεμβράνες συσκευασίας, στα  τρόφιμα".

 

Ερευνητικές Εργασίες σε  Διεθνή περιοδικά με κρίση

1) ­E. Kondyli­, P.G. Demertzis and M.G. Kontominas "Μigration of Dioctylphthalate and Dioctyladipate plasticizers from Polyvinylchloride Films into Olive Oil". Food Chemistry 36, 1-10 (1990)

2)  ­E. Kondyli­, P.G. Demertzis and M.G. Kontominas "Μigration of Dioctylphthalate and Dioctyladipate plasticizers     from Food-Grade PVC Films into Ground-Meat Products". Food Chemistry 45, 163-168 (1992)

3) ­E. Kondyli­, M.G. Kontominas and M. Kosmas "The effect of stirring on the diffusion of small molecules  from a polymer matrix into a solution". Polymer 34(12), 2592-2596  (1993)

4) C.P. Pappas, L.P. Voutsinas and E. Kondyli "Determination of added water in sheep milk by measurements  of the freezing point and acidity". Milchwissenschaft, 49(6), 309-312 (1994)

5) C.P. Pappas, E.Kondyli, L.P. Voutsinas and H. Mallatou "Effect of standardization of ewe's milk for casein/fat ratio  on the composition, οrganoleptic and rheological properties  of Feta cheese". International Dairy Journal, 4, 763-768  (1994)

6) C.P. Pappas, E. Kondyli, L.P. Voutsinas and H. Mallatou  "Effect of starter level,  draining time and aging on the physicochemical, organoleptic and rheological properties of  Feta cheese". Journal of the Society of Dairy Technology, 49(3), 73-78  (1996)

7) C.P. Pappas, E. Kondyli, L.P. Voutsinas and H. Mallatou "Effect of salting method and storage time on the composition and the quality of  Feta cheese". Journal of the Society of Dairy  Technology, 49(4),  113-118  (1996)

8) H. Mallatou, C.P. Pappas, E. Kondyli and T.A. Albanis “Pesticide residues in milk and cheeses from Greece” The Science of the Total Environment, 196, 111-117  (1997)

9)G. Lalos, A.M. Vlachou, E. Kondyli, G. Roussis Proteolysis and Lipolysis in Full- Fat and Low-Fat kefalograviera cheese made from raw and refrigerated ewe’s milk. Milchwissenschaft, 56(3) 133-136 (2001)

10) E. Kondyli, M.C. Katsiari “ Differences in lipolysis of Greek hard  cheeses made from sheep’s, goat’s or cow’s milk.” Milchwissenschaft, 56(8) 444-446 (2001)

11) J.M. Evers, R.A. Crawford (2001) Direct determination of fat using ISO/CD 17189.2 - an international collaborative study of spreadable fats and a meta analysis. Collaborators: G.J. Beuteck, G. Contarini, U. Coors, D.S. Farrington, C.G. Hughes, E. Kondyli, J. Molkentin, M. Murphy, P. Otten, L. Pilsbacher, I. Riemelt, M. Tomaska   International Dairy Journal , 11, 849-853, 2001

12) E. Kondyli, M.C. Katsiari Fatty acid composition of raw caprine milk of a native breed during lactation. International Journal of Dairy Technology, 55(1), 57-60, (2002)

13)E. Kondyli, M.C. Katsiari Fatty acid composition of raw ewe’s milk of boutsiko breed during lactation. Milchwissenschaft, 57(2), 74-76, (2002)

14) M.C. Katsiari, L.P. Voutsinas, E. Kondyli Manufacture of yoghurt from stored frozen sheep’s milk. Food Chemistry, 77, 413-420, (2002)

15) E. Vassila, E. Kondyli, A. Badeka, I. Savvaidis, M.G. Kontominas Chemical and microbiological changes in fluid milk as affected by packaging conditions. International Dairy Journal, 12, 715-722, (2002)

16) E. Kondyli, M.C. Katsiari, T. Masouras, L.P. Voutsinas Free fatty acids and volatile compounds of low-fat Feta-type cheese made with a commercial adjunct culture. Food Chemistry ,79, 199-205, (2002)

17) M.C. Katsiari, L.P. Voutsinas, E. Kondyli, E. Alichanidis “ Flavour enchancement of low-fat Feta-type cheese using a commercial adjunct culture.” Food Chemistry, 79, 193-198, (2002)

18) M.C. Katsiari, L.P. Voutsinas, E. Kondyli, “Improvement of sensory quality of low-fat Kefalograviera–type cheese with commercial adjunct cultures” International Dairy Journal, 12, 757-764, (2002)

19) M.C. Katsiari, L.P. Voutsinas, E. Kondyli, “Improvement of sensory quality of low-fat Kefalograviera–type cheese by using commercial special starter cultures.” Journal of Dairy Science, 85, 2759-2767, (2002)

20) E. Kondyli, T. Massouras, M.C. Katsiari,  L.P. Voutsinas “Free fatty acids and volatile compounds in low-fat Kefalograviera-type cheese made with commercial adjunct cultures.” International Dairy Journal, 13, 47-54, (2003)

21) Michaelidou, A., M.C. Katsiari, E. Kondyli, L.P. Voutsinas and E. Alichanidis “Effect of a commercial adjunct culture on proteolysis in low-fat Feta-type cheese.  International Dairy Journal, 13, 179-189, (2003)

22) Michaelidou, A., M.C. Katsiari, E. Kondyli, L.P. Voutsinas and E. Alichanidis “Effect of  commercial adjunct cultures on proteolysis in low-fat Kefalograviera-type cheese” International Dairy Journal, 13, 743-753, (2003)

23) E. Kondyli, T. Massouras, M.C. Katsiari,  L.P. Voutsinas “ Lipolysis and volatile compounds in low-fat Kefalograviera-type cheese made with commercial special starter cultures” Food Chemistry , 82, 203-209, (2003)

24) Moyssiadi, T., Badeka, A., Kondyli, E., Vakirtzi, T., Savvaidis, I., M.G. Kontominas “Effect of light transmittance and oxygen permeability of various packaging materials on keeping quality of low-fat pasteurized milk: chemical and sensorial aspects” International Dairy Journal, 14, 429-436, (2004)

25) Zygoura, P., Moyssiadi, T., Badeka, A., Kondyli, E., Savvaidis, I., M.G. Kontominas “Shelf life of whole pasteurized milk in Greece: effect of packaging material” Food Chemistry, 87, 1-9, (2004)

26) Kondyli, E., Andersen, M.L., Skibsted L. “ Evaluation of the oxidative stability of goat milk by Electron Spin Resonance Spectroscopy (ESR)Milchwissenschaft, 60(3), 271-274, (2005)

27) C. Papachristou, A. Badeka, E. Chouliara, E. Kondyli, A. Athanasoulas, M. G. Kontominas “ Evaluation of polyethylene terephtalate as a packaging material for premium quality whole pasteurized milk in Greece. Part I: storage in the dark” European Food Research and Technology, 223, 711-718, (2006)

28) C. Papachristou, A. Badeka, E. Chouliara, E. Kondyli, L. Kourtis, M. G. Kontominas “ Evaluation of polyethylene terephtalate as a packaging material for premium quality whole pasteurized milk in Greece. Part II: storage under fluorescent light” European Food Research and Technology, 224, 237-247, (2006)

29) E. Kondyli, M.C. Katsiari,  L.P. Voutsinas “Variations of vitamin and mineral contents in raw goat milk of the indigenous Greek breed during lactationFood Chemistry 100, 226-230, (2007)

30) E. Kondyli, M.C. Katsiari, L.P. Voutsinas “Amino acid composition and nutritional value of goat milk from the indigenous Greek breed” Milchwissenschaft 62(2), 164-166, (2007)

31) E. Kondyli, M.C. Katsiari, L.P. VoutsinasChemical and sensory characteristics of Galotyri-type cheese made using different procedures”  Food Control, 19,301-308, (2008)

32) M.C. Katsiari,  E. Kondyli, L.P. Voutsinas The quality of Galotyri-type cheese made with different starter cultures” Food Control, 20, 113-118, (2009)

33) E. Kondyli, C. Svarnas, J. Samelis, M.C. Katsiari  “Chemical composition and microbiological quality of ewe and goat milk of native Greek breeds” Small Ruminant Research, in press (2011)

 

Εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια με πλήρη πρακτικά

1) Kondyli E., Demertzis P., Kontominas M. " Migration of dioctylphthalate and dioctyladipate from food grade PVC films into fresh meat products " 5ο συνέδριο EURO FOOD CHEM, Σεπτέμβριος 1989, Παρίσι

2) Kondyli E., Katsiari M.C., Voutsinas L.P. Vitamin content of raw goat milk of the indigenous Greek breed. International Symposium “The future of Sheep and goat dairy sectors”, October 28-30, 2004, Zaragoza, Spain

3) Kondyli E. “ Traditional cheeses of Epirus and Western Macedonia” 8th International meeting on mountain cheeses on the general topic: Effect of the production conditions on the characteristics of cheeses in mountains. 19-20, June, 2006, Metsovo, Epirus, Greece

4) Kondyli E., Katsiari M.C., Voutsinas L.P. Amino acid composition and nutritional value of goat milk from the indigenous greek breed. 5th International Symposium “The future of Sheep and goat dairy sectors”, April,  18-20, 2007,Alghero, Sardinia, Italy

5) Kondyli E., Katsiari M.C., Voutsinas L.P. Chemical and sensory characteristics of Galotyri cheese made using different procedures. 5th International Symposium “The future of Sheep and goat dairy sectors”, April,  18-20, 2007,Alghero, Sardinia, Italy

6) Katsiari M.C., Kondyli E., Voutsinas L.P. Τhe quality of Galotyri cheese made with different starter cultures. 5th International Symposium “The future of Sheep and goat dairy sectors”, April,  18-20, 2007,Alghero, Sardinia, Italy

7) E. Kondyli, T. Massouras, M.C. Katsiari, L.P. Voutsinas. Free Fatty Acids and Volatile Compounds in Galotyri-Type Cheese Made by Different Cheesemaking Procedures. 5th International Dairy Federation Symposium on cheese ripening, 9-13 March  2008, Bern, Switzerland.

8) Michaelidou, E. Kondyli, M.C. Katsiari, E. Alichanidis, L.P. Voutsinas. Proteolysis of Galotyri-type Cheese Made Using Different Procedures. 5th International Dairy Federation Symposium on cheese ripening, 9-13 March  2008, Bern, Switzerland.

9) Michaelidou, M.C. Katsiari, E. Kondyli, E. Alichanidis, L.P. Voutsinas. Effect of starters on Proteolysis During Storage of Galotyri-type Cheese. 5th International Dairy Federation Symposium on cheese ripening, 9-13 March  2008, Bern, Switzerland.

 

Εργασίες σε Ελληνικά Συνέδρια με πλήρη πρακτικά

1) Ε. Κονδύλη, Π. Δεμερτζής, Μ.Γ. Κοντομηνάς  " Μεταφορά πλαστικοποιητών από πολυμερή υλικά στα  τρόφιμα: Σημασία και προσδιορισμός με αέρια χρωματογραφία " 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, Δεκέμβριος 1986, Αθήνα

2) Ε. Κονδύλη, Π. Δεμερτζής, Μ.Γ. Κοντομηνάς " Μελέτη της μεταφοράς των πλαστικοποιητών διοκτυλοφθαλικού  και διοκτυλοαδιπικού εστέρα από πολυβινυλικές μεμβράνες σε  ελαιόλαδο" 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας Τροφίμων, Μάρτιος  1988, Αθήνα

3) Ε. Κονδύλη, Π. Δεμερτζής, Μ.Γ. Κοντομηνάς " Μεταφορά πλαστικοποιητών από πολυβινυλικές μεμβράνες  συσκευασίας σε κρέας" 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, Νοέμβριος 1988, Θεσσαλονίκη

4) Ε. Κονδύλη, Μ.Γ. Κοντομηνάς, Μ. Κοσμάς " Eπίδραση της ανάδευσης στην μεταφορά του πλαστικοποιητή   διοκτυλοφθαλικού εστέρα από την πλαστική μεμβράνη συσκευασίας  στο ελαιόλαδο" 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας  Πολυμερών, Δεκέμβριος 1991, Αθήνα

5) Χ. Παππάς, Ε. Κονδύλη, Λ. Βουτσινάς, Ε. Μαλλάτου " Επίδραση του αλατίσματος στην ποιότητα του τυριού Φέτα "   Επιμορφωτικό Σεμινάριο στη Γαλακτοκομία, 25-26 Οκτωβρίου,  Ιωάννινα, 1994, Εθνική Επιτροπή Γάλακτος

6) Ε. Βασιλά, Θ. Μωυσιάδη, Ε. Κονδύλη, Α. Μπαδέκα, Ι. Σαββαΐδης, Μ.Γ. Κοντομηνάς ‘‘Χημικές και μικροβιολογικές μεταβολές της ποιότητας του γάλακτος σε σχέση με τη συσκευασία’’ 4ο Συνέδριο Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 16-18 Μαίου 2001.

7) Ε. Κονδύλη, ‘‘ Παρασκευή Ελληνικών Διαιτητικών τυριών’’ Επιστημονικές εκδηλώσεις του Τμήματος επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 11-15 Μαρτίου, 2002.

8) E. Κονδύλη, M.L. Andersen, L.H. Skibsted Μελέτη της οξειδωτικής σταθερότητας του γίδινου γάλακτος με τη βοήθεια της φασματοσκοπίας ηλεκτρονιακού παραμαγνητικού συντονισμού (ESR). 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Βιοτεχνολογία και Τεχνολογία Τροφίμων, 31Μαρτίου 1-2 Απριλίου, 2005, Αθήνα

9) Ε. Κονδύλη, Μ.Γ. Κοντομηνάς Προσδιορισμός των βιταμινών Α, Ε και Β2 παστεριωμένου γάλακτος, συσκευασμένου σε περιέκτες ΡΕΤ μετά από έκθεσή του σε φθορίζοντα φωτισμό στους 4° C. 20o Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας Χημεία: Εκπαίδευση, Ερευνα και Εφαρμογές 20-23 Σεπτεμβρίου, 2005, Ιωάννινα

10) E. Κονδύλη, Χ. Σβάρνας, Ε. Παππά, Μ. Κατσιάρη Χημική σύσταση και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τυριού Φέτα που παρασκευάστηκε από πρόβειο γάλα δύο ελληνικών φυλών 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Γάλα και τα Προϊόντα του, 9-10 Οκτωβρίου,Αθήνα, 2008

11) E. Κονδύλη, Χ. Σβάρνας Προσδιορισμός των πτητικών ενώσεων λευκού τυριού άλμης που παρασκευάσθηκε από γίδινο γάλα της αυτόχθονης ελληνικής φυλής. 100 Συνέδριο Ελλάδας – Κύπρου, 2-4, Ιουλίου, Ηράκλειο Κρήτης, 2009

 

Περιλήψεις σε Συνέδρια

1) Ε. Βασιλά, Θ. Μωυσιάδη, Ε. Κονδύλη, Α. Μπαδέκα, Ι. Σαββαΐδης, Μ.Γ. Κοντομηνάς Χημικές και μικροβιολογικές μεταβολές της ποιότητας του γάλακτος σε σχέση με τη συσκευασία. 40 Συνέδριο Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 16-18 Μαΐου, 2001

2) Kondyli E., Andersen M, Skibsted L. Evaluation of oxidative stability of goat   milk by ESR spectroscopy. Meeting of the Society of Free Radical Research- European Section, June 26-29, 2003, Ioannina,  Greece

Συνθετικές Εργασίες

  1. 1) Βουτσινάς Λ., Κατσιάρη Μ., Κονδύλη Ε. Παρασκευή Ελληνικών διαιτητικών τυριών. Εφημερίδα Ηπειρος, Παρασκευή 16 /11/2001
  1. 2) Βουτσινάς Λ., Κατσιάρη Μ., Κονδύλη Ε. Για μια γενιά ελληνικών διαιτητικών τυριών. Περιοδική  Εκδοση ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Τευχος 7(20), 12-13, 2002
  1. 3) Βουτσινάς Λ., Κονδύλη Ε., Κατσιάρη Μ. Η διατροφική αξία του γίδινου γάλακτος. Γαλακτοκομία, 15, 12-13, 2005

 

Εκθέσεις προγραμμάτων

1) Χ. Π.  Παππάς, Ε. Κονδύλη, Λ.Π. Βουτσινάς και Ε. Μαλλάτου Περιορισμός των διακυμάνσεων της υγρασίας στο τυρί Φέτα. Τελική Εκθεση ερευνητικού έργου (87ΠΣ75), 1992

2) Υποβεβλημένη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έκθεση αποτελεσμάτων τμήματος του προγράμματος " Τhe efficient utilisation of casein hydrocolloid systems as functional ingredients with particular reference of the reduced fat foods "  με τίτλο:

Thermodynamic compatibility and Rheology of aqueous locust bean gum - sodium caseinate mixtures (1995) J. Lefebvre and E. Kondyli

3)  Ε. Μαλλάτου, Χ.Π. Παππά, Τ. Αλμπάνη, Ε. Κονδύλη και Φ. Πομώνη Υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων στο αγελαδινό γάλα και στα  τυριά της Ελλάδας Τελική έκθεση ερευνητικού έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας (στα πλαίσια του κανονισμού ΕΕ/1001/90) , 1997

4) Βουτσινάς Λ., Κατσιάρη Μ., Κονδύλη Ε., Αλιχανίδης Ε. Χρησιμοποιήση εμπορικών ενζύμων ή πρόσθετων καλλιεργειών για βελτίωση της ποιότητας λευκού τυριού άλμης και σκληρού τυριού χαμηλής λιποπεριεκτικότητας. Τελική έκθεση προγράμματος ΔΗΜΗΤΡΑ ’95, Εργου VI/7, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, 2002

5) Κονδύλη Ε., Κατσιάρη Μ., Βουτσινάς Λ. Μελέτη της διατροφικής αξίας του γίδινου γάλακτος Τελική Εκθεση προγράμματος , ΕΛ.Ο.Γ., 2005

6) Κονδύλη Ε. Μελέτη της ποιότητας του τυριού Φέτα που ωριμάζει και διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια ή λευκοσιδηρά δοχεία Τελική Εκθεση προγράμματος , Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, 2009-2010.